Ακτινική Κεράτωση
Τι είναι η ακτινική υπερκεράτωση;
Η Ακτινική Υπερκεράτωση (ΑΚ) είναι μια λεπιδώδης ή καλυπτόμενη με κρούστες βλάβη. Συνηθέστερα εμφανίζεται στο φαλακρό της κεφαλής, πρόσωπο, αυτιά, χείλη, στα χέρια και στους βραχίονες, ώμους, λαιμό και όποιες άλλες περιοχές του σώματος εκτίθενται συχνά στον ήλιο1. Η αίσθηση που αφήνει είναι αυτή του γυαλόχαρτου. Η αθροιστική, χρόνια έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία που μπορεί να οφείλεται σε εξωτερική εργασία ή υπαίθριες ασχολίες σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης AK και ακανθοκυτταρικού καρκινώματος (SCC)2-5.
Η Ακτινική Υπερκεράτωση θεωρείται προκαρκινικό στάδιο. Περίπου το 10% των βλαβών αυτών μπορεί να εξελιχθεί σε ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα (SCC), παρόλο που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι καλοήθεις1. Οι άνθρωποι που θα εμφανίσουν ΑΚ, θα συνεχίζουν να εμφανίζουν σε όλη τους τη ζωή! Γι αυτόν ακριβώς το λόγο επιβάλλεται η έγκαιρη θεραπεία τους από κάποιον Δερματολόγο6-7.
Επίπτωση της ΑΚ
Η επίπτωση είναι ελαφρώς πιο υψηλή στους άνδρες, διότι εκείνοι τείνουν να περνούν περισσότερο χρόνο στον ήλιο λόγω εργασιών και εξωτερικών δραστηριοτήτων και να χρησιμοποιούν λιγότερο αντηλιακή προστασία από τις γυναίκες. Υπολογίζεται πως το 11-25% των ανθρώπων άνω των 40 ετών στο Βόρειο Ημισφαίριο θα αναπτύξουν ΑΚ κάποια στιγμή στη ζωή τους8.
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;
Οι Αφροαμερικανοί, οι Ισπανοί, οι Ασιάτες και γενικά οι άνθρωποι με σκουρότερο δέρμα δεν είναι τόσο επιρρεπείς όσο οι Καυκάσιοι1.
Πώς αναγνωρίζουμε τις ΑΚ;
Οι ΑΚ μπορεί να εμφανιστούν παροδικά και να εξαφανιστούν. Επανεμφανίζονται σε λίγες εβδομάδες, ιδίως όταν εκτιθέμεθα στην ηλιακή ακτινοβολία χωρίς αντηλιακή προστασία. Οι περισσότεροι άνθρωποι με ΑΚ δεν έχουν συμπτώματα, απλώς παρατηρούν κάποιες αλλαγές στο δέρμα τους, όπως για παράδειγμα9:
Στις εικόνες παρακάτω παρατηρούμε χαρακτηριστικές ΑΚ:
Ας έχουμε επίσης υπόψη μας ότι οι ΑΚ περιβάλλονται από φωτο-κατεστραμμένο δέρμα, το οποίο εμφανίζει σημεία με υποκλινικές γενετικές μεταβολές. Αυτές οι μεταβολές δεν είναι πάντα οπτικά ορατές. Οι ορατές όσο και οι μη ορατές βλάβες αποτελούν το λεγόμενο «πεδίο καρκινομάτωσης»11.
Τι προκαλεί τις AK;
Η χρόνια έκθεση στον ήλιο είναι η αιτία για όλες σχεδόν τις Ακτινικές Υπερκερατώσεις. Η βλάβη από ηλιακή ακτινοβολία, είναι συσσωρευτική, έτσι, ακόμα και ένα μικρό χρονικό διάστημα έκθεσης στον ήλιο, προστίθεται στη διάρκεια της ζωής μας. Συνεπώς, οι άνθρωποι που εκτίθενται στην ηλιακή ακτινοβολία χωρίς προστασία, κάνοντας ηλιοθεραπεία για πολλή ώρα ή χρησιμοποιώντας ακόμη και λάμπες μαυρίσματος κινδυνεύουν πολύ περισσότερο να αναπτύξουν ΑΚ1,9. Οι πιο ηλικιωμένοι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν ακτινικές υπερκερατώσεις. Όταν είμαστε νεότεροι, ο οργανισμός μας μπορεί ευκολότερα να αντιμετωπίσει τις βλάβες, οι οποίες συσσωρεύονται με το χρόνο. Επιπλέον οι ειδικοί πιστεύουν ότι σχεδόν όλοι όσοι είναι πάνω από 80 ετών, έχουν ακτινικές υπερκερατώσεις. Επίσης παθήσεις ή καταστάσεις που εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημα πχ χημειοθεραπεία, HIV, μεταμόσχευση οργάνων καθιστούν τον οργανισμό αδύναμο να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της χρόνιας έκθεσης στον ήλιο με αποτέλεσμα την ανάπτυξη ΑΚ12,13.
Διάγνωση και θεραπευτικές επιλογές
Γιατί είναι σημαντικό να αντιμετωπίζουμε τις ΑΚ;
Οι προκαρκινικοί δερματικοί όγκοι μπορεί να φαίνονται αθώοι, δεν είναι όμως όλοι καλοήθεις. Ωστόσο δεν υπάρχει τρόπος να μάθουμε ποια ΑΚ θα εξελιχθεί ή όχι σε ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα. Ο Δερματολόγος ψηλαφώντας και εξετάζοντας προσεκτικά μπορεί να καταλήξει στην ενδεδειγμένη αντιμετώπιση των ΑΚ. Ενδέχεται να ζητήσει και βιοψία προκειμένου να καταλήψει στη σωστή διάγνωση. Πρόκειται για μια απλή διαδικασία που εκτελείται στο ιατρείο του Δερματολόγου με τοπική αναισθησία. Ας μην ξεχνάμε πως όταν οι ΑΚ διαγιγνώσκονται και αντιμετωπίζονται έγκαιρα, πολύ σπάνια καταλήγουν σε ακανθοκυτταρικά καρκινώματα1,9.
Όταν οι ΑΚ διαγιγνώσκονται και αντιμετωπίζονται έγκαιρα, πολύ σπάνια καταλήγουν σε ακανθοκυτταρικά καρκινώματα
Θεραπευτικές επιλογές
Ποια θα μπορούσε να είναι η ιδανική θεραπεία για τις ΑΚ; Οπωσδήποτε μια θεραπεία με αυξημένη αποτελεσματικότητα, με τις λιγότερες και ηπιότερες ανεπιθύμητες ενέργειες, με το καλύτερο δυνατό κοσμητικό αποτέλεσμα και με πρακτικό σχήμα χορήγησης. Θα θέλαμε μια θεραπεία σύντομη σε διάρκεια και πάνω απ όλα ασφαλή.
Είμαστε ευτυχείς να έχουμε στη φαρέτρα μας σήμερα αρκετές αποτελεσματικές θεραπείες που εφαρμόζουμε απευθείας στη δερματική βλάβη, όπως κρέμες ή διαλύματα ή θεραπευτικές διαδικασίες όπως η κρυοχειρουργική, η χημική απολέπιση, το laser ή συνδυασμός κάποιων από τα παραπάνω. Κάποιες από τις κρέμες ή τα διαλύματα μπορούμε να τα εφαρμόσουμε μόνοι μας στο σπίτι, ενώ τις διαδικασίες τις εκτελεί ο Δερματολόγος στο ιατρείο του ή σε χώρο εξοπλισμένο με τα κατάλληλα μηχανήματα1,9.
Τοπικές θεραπείες12,14-23
Θεραπευτικές διαδικασίες14-23
Ας έχουμε τέλος υπόψη μας ότι ο Δερματολόγος μπορεί να προτείνει το συνδυασμό κάποιων από τις παραπάνω θεραπείες. Έτσι μπορούμε να επιτύχουμε καλύτερα και γρηγορότερα αποτελέσματα. Σε κάθε περίπτωση, η συνέπεια και συμμόρφωση στις οδηγίες του Δερματολόγου εγγυάται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα των θεραπειών που θα ακολουθήσουμε!
Πρακτικές συμβουλές και μηνύματα για τις ΑΚ14,24
Ας κρατήσουμε κάποια βασικά μηνύματα για να διαχειριστούμε έγκυρα και έγκαιρα την πάθησή μας:
ΠΗΓΕΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ
1.www.skincancer.org
2. European Dermatology Forum. Guideline for the Management of Actinic Keratoses 2011 (Online, accessed 23.10.2012. Available from URL: http://euroderm.org/images/stories/guidelines/guideline_Management_Actinic_Keratoses-update2011.pdf).
3. Mittelbronn M et al. Int J Dermatol 1998;37:677-681.
4. Hurwitz R et al.Dermatol Surg 1995;21:184.
5. De Vries E et al. Br J Dermatol 2012;167:1-13.
6. Duncan KO, Geisse JK, Leffell DJ. “Epidermal and Appendageal Tumors.” In: Wolff K, Goldsmith LA, Katz SI, et al. editors. Fitzpatrick’s Dermatology in General Medicine, 7th ed. United States of America, McGraw Hill Medical; 2008. p.1007-14.
7. Rigel DS, Cockerell CJ, Carucci J et al. “Actinic Keratosis, Basal Cell Carcinoma, and Squamous Cell Carcinoma.” In: Bolognia JL, Jorizzo JL, Rapini RP, et al. editors. Dermatology, 2nd ed. Spain, Mosby Elsevier; 2008. p. 1645-6.
8. Quaedvlieg PJ, et al. Eur J Dermatol 2006; 16: 335-339.
9. www.aad.org
10. Calzavara-Pinton PG, et al. J Cutan Med Surg 2017
11. Jonason AS, et al. Proc Natl Acad Sci 1996;93:14025-9.
12. Moy RL. J Am Acad Dermatol 2000 Jan; 42: 8-10.
13. Odom R. J Am Acad Dermatol 1998 Aug; 39: S74-8.
14. Bhatia ND. “Medical Management of Actinic Keratoses.” Focus session presented at the 2011 American Academy of Dermatology Summer Academy Meeting: New York City. Aug 2011.
15. Dinehart SM. J Am Acad Dermatol 2000 Jan; 42: 25-8.
16. Feldman SR, Fleischer AB, Jr., Williford PM et al. J Am Acad Dermatol 1999 Jan; 40: 43-7.
17. Odom R. J Am Acad Dermatol 1998 Aug; 39: S74-8.
18. Rigel DS, Cockerell CJ, Carucci J et al. In: Bolognia JL, Jorizzo JL, Rapini RP, et al. editors. Dermatology, 2nd ed. Spain, Mosby Elsevier; 2008. p. 1645-6.
19. Salasche SJ, Levine N, Morrison L. J Am Acad Dermatol 2002 Oct; 47: 571-7.
20. Stockfleth E, Meyer T, Benninghoff B et al. Arch Dermatol 2002 Nov; 138: 1498-502.
21. Swanson N, Abramovits W, Berman B et al. J Am Acad Dermatol; 2010 Apr;62(4):582-90.
22. Zalaudek I, Giacomel J, Schmid K et al. J Am Acad Dermatol. 2011 Aug 10.
23. Methyl aminolevulinate cream, Περίληψη Χαρακτηριστικών Προϊόντος
24. Callen JP, Bickers DR, Moy RL. “Actinic Keratoses.” J Am Acad Dermatol; 1997 Apr;36(4):650-3.
! Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμόδιου επαγγελματία υγείας.
Κεντρικά γραφεία
ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.Β.Ε.
Αρκαδίας 1 & Μεγαλουπόλεως
Κηφισιά, 14564, Ελλάδα
τηλ: +30 210 6208372
Επικοινωνία
Φαρμακοεπαγρύπνηση
phv@pharmaservehellas.gr
Τμήμα Ποιότητας
quality@pharmaservehellas.gr
Τμήμα Εγκρίσεων
regulatory@pharmaservehellas.gr
Λογιστήριο
Copyright © 2023 ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.Β.Ε. Το περιεχόμενο της σελίδας απευθύνεται σε ενήλικες άνω των 18 ετών